Wie ben ik

Er wordt bij een geboorte niet alleen een kindje geboren, maar ook een mama. ‘Matrescence’, het proces van mama worden, de fysieke, psychologische en emotionele veranderingen die je doormaakt tijdens die ongelooflijke reis die moederschap heet. Ik mocht het drie keer meemaken en vond mezelf steeds een stukje meer bij de komst van Bojan (°2016), Adan (°2018) en Yulia (°2021). Als klinisch psycholoog, vnl. werkzaam in de ziekenhuis- en onderwijscontext, was ik altijd al gegrepen door onze emotionele binnenwereld, maar mama worden stuurde me heel duidelijk een bepaalde richting uit: ik wilde gaan werken met mama’s en hun kindjes.

Moederen doe je niet alleen, ik heb zelf de kracht van het verbinden met gelijkgestemde zielen mogen ervaren wanneer ik merkte dat de keuzes die ik maakte niet zo mainstream waren. Je bent als (kersverse) mama doelwit voor allerlei – vaak goedbedoelde – adviezen waardoor je moedergevoel ondergesneeuwd geraakt. Verbinden met andere mama’s en (h)erkenning vinden bij elkaar zet je in je kracht, is zo versterkend. Ik richtte eerst een virtueel mamadorp op en maakte cursussen, maar wil nu tijdens de ‘babbels’ mama’s echt met elkaar verbinden. Ik nodig maandelijks een gastspreker uit die zijn of haar expertise rond een bepaald ouderschapsgerelateerd thema komt delen. Naast de babbels en workshops zal ik ook als psycholoog werkzaam zijn binnen De Geboortepraktijk voor individuele begeleidingen. Die roze wolk waarover zo vaak gesproken wordt, is broos, een nieuw evenwicht vinden als kersvers gezin is geen evidentie. Ondersteuning bieden tijdens dit proces en aandacht hebben voor het emotioneel welzijn van alle gezinsleden (mama, papa, baby en brusjes) tijdens de perinatale periode is wat ik graag wil doen.


Wat houden de mamababbels in?

'It takes a village to raise a child': de kracht van van verbinding, van delen, van samen-zijn.

Met deze mamababbels willen we jullie samenbrengen opdat jullie kunnen delen, ervaringen uitwisselen en kracht vinden in de (h)erkenning. We willen taboes doorbreken, samen dragen, steeds zonder oordeel. We maken er een gezellig samenzijn van, met hapje en drankje en fijne speelhoek voor de kindjes.

Er vindt maandelijks één mamababbel plaats en één workshop met gastspreker. Er zullen ook activiteiten georganiseerd worden zoals draagwandelingen, picknicks, enz.


Doelgroep

We organiseren babbels voor (aanstaande) mama's onder elkaar en workshops met gastsprekers voor zowel mama's als papa's. In de toekomst worden er ook papababbels georganiseerd. Voor de kleine kindjes is er een fijne speelhoek ingericht en ook baby's zijn - uiteraard - meer dan welkom.


Thema’s

Er wordt iedere keer rond één of meerdere thema's gepraat. Deze kunnen zijn: de kraamperiode, emotioneel welzijn als mama, borstvoeding, starten met vaste voeding, nachtelijk ouderschap, samen slapen, terug gaan werken, enzovoort.

Gastsprekers: naast deze mamababbels worden er ook regelmatig gastsprekers uitgenodigd die hun kennis en ervaring rond een ouderschapsgerelateerd onderwerp zullen delen. Deze workshops zijn voor mama's (in wording) én papa’s/partners.


Werkwijze

Inschrijven voor een mamababbel kan via de website. De inschrijvingen worden steeds een maand voorafgaand aan de babbel opengezet.


Tarief

Voor een gewonen mamababbel wordt een bijdrage van 15 euro gevraagd. Voor een worshop/mamababbel met gastspreker vragen we 40 euro.


Contact

De mamababbels vinden steeds plaats in De Geboortepraktijk te Kontich.

E-mail: kim.calomme@telenet.be

Tel: 0473724416

Instagram: calommekim