Wie ben ik

Ik ben Barbara, mama van drie kindjes (Sia °2011, Rosanne °2014, en Ilya °2019). Ik ben geboren en getogen in het Kempense Geel. Op mijn 18e ging ik in Leuven psychologie studeren aan de K.U.L. Daar leerde ik ook mijn huidige man kennen. Na onze studies trokken we nog een tijd naar het buitenland, maar toen we daarvan terugkwamen, ging ik aan de slag als psycholoog. Dat heb ik 10 jaar met veel plezier en liefde gedaan. In 2016 kreeg mijn man de kans om in het buitenland te gaan werken, en zijn we met ons gezin verhuisd naar Washington DC in Amerika. Een kleine 2 jaar later volgde een nieuwe internationale verhuis, deze keer naar Trinidad & Tobago. Daar werd ook ons zoontje Ilya geboren in een klein maar fijn geboortecentrum. Tijdens mijn zwangerschap ging er een wereld  voor me open door allerhande geboortefotografie instagram accounts te volgen. Ik had al van jongsaf interesse in fotografie, dus dit intrigeerde me enorm, en was daarnaast ook echt een bron van vertrouwen en informatie over geboorte. Toen we in de zomer van 2020 terug naar België verhuisden, was het aanvankelijk de bedoeling dat ik terug als psycholoog aan de slag zou gaan. Maar er kwam een kink in de kabel bij de tewerkstelling van mijn man, en dat betekende dat we in de zomer van 2021 terug naar het buitenland zouden verhuizen. Omdat ik toch had gemerkt dat ik het miste om zelf een professionele uitdaging te hebben, ging ik op zoek naar iets dat ik ook kon doen in het buitenland. En zo kwam geboortefotografie in mijn vizier. In november 2020 startte ik een opleiding hiervoor, in januari 2021 kocht ik mijn professioneel materiaal aan, in februari begon ik mijn zoektocht naar lieve mensen bij wie ik de geboorte van hun kindje mocht bijwonen. Zo kwam Leentje van de Geboortepraktijk op mijn pad en al van bij het eerste contact voelde dit fijn en juist. Intussen kwam ook Kim Calomme op mijn weg, intussen ook een van de gezichten van de Geboortepraktijk. De geboorte van haar dochtertje Yulia in april 2021 was ook mijn ‘geboorte’ als geboortefotograaf. Het was ook daar dat ik Leentje en Rosanne voor het eerst kon bewonderen in hun rol als vroedvrouw. Doorheen de maanden daarna gebeurde dat nog een aantal keren, wat telkens een enorm fijne samenwerking was. Toen bleek dat de verhuis die we in de zomer van 2021 gepland hadden, ook last minute niet kon doorgaan, was het dan ook een heel warme en fijne troost dat ik in de plaats daarvan verder kon bouwen aan mijn passie voor geboortefotografie. In september startte ik officieel met mijn bedrijf, en intussen heb ik in februari 2022 mijn tiende geboorte mogen vastleggen. Ik hoop dat er nog vele mogen volgen!

Naast geboortefotografie heb ik natuurlijk nog een heleboel hobby’s en dingen die ik leuk vind of net niet leuk vind. Ik hou van alle soorten creatieve bezigheden, als kind deed ik niks liever dan knutselen en dat is er altijd wel ergens in blijven zitten. Ik ben dol op naaien en heb zelfs een tijd een blog daarover bijgehouden. Door het fotograferen ligt deze hobby wel wat stil, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit wel terugkomt, zeker nu mijn oudste dochter het ook aan het leren is. Ik houd van dieren en ben een echte kattenmadam. Momenteel hebben we thuis dan ook twee katten. De natuur vind ik ook heerlijk, al zou ik er best wat meer tijd voor willen maken. Ik heb in 2021 ook de kracht van sisterhood ontdekt toen ik lid werd van een vrouwencirkel. Ik probeer de ervaringen die ik in die veilige bedding kan opdoen ook uit te dragen naar alle andere mensen die ik ontmoet, en in het bijzonder alle vrouwen. We kunnen immers zoveel meer voor mekaar betekenen als we mekaar empoweren als sisters. Net zoals in iedereen, heb ik ook veel dualiteit in mezelf. Ik ben bv. heel graag alleen en kan daar echt van opladen, maar ik heb ook veel behoefte aan verbinding met anderen. Ik hou van stilte, maar ook van muziek en van de geluiden van het dagelijkse leven rondom me. Ik heb echt ‘wanderlust’, wil de wereld ontdekken en reizen. Maar ik ben tegelijk ook een echte huismus en zou waarschijnlijk zelfs met alle gemak een kluizenaar kunnen zijn. Ik ben niet zo goed in organiseren, dat vraagt veel energie van me. Administratie is dan ook niet mijn grootste talent. Ik ben soms best chaotisch. Maar ik ben wel betrokken en gedreven in wat ik doe.


Wat is geboortefotografie


Als geboortefotograaf fotografeer ik de geboorte van jouw kindje(s). Het is de bedoeling om doorheen de beelden die ik maak, het verhaal van het hele geboorteproces te vertellen. Niet alleen de geboorte zelf, maar ook wat eraan voorafging en wat er in de eerste momenten na de geboorte gebeurt. De aanrakingen, de blikken die uitgewisseld worden, hoe je partner naar je kijkt, de details die jouw geboorteplaats de jouwe maken, het opvangen van de weeën/golvingen, de ondersteuning in kleine of grote dingen of gebaren, de zorgverleners die aanwezig zijn of aankomen, … En dan natuurlijk het moment van de geboorte zelf, jouw reactie en die van diegenen die je bijstaan, de eerste aanrakingen, het eerste oogcontact, de eerste schreeuw, de eerste voeding, het huid-op-huidcontact, de geboorte van de placenta, de onderzoekjes van je baby(‘s), en eventueel zelfs de eerste kennismaking met oudere broertjes of zusjes. Een geboortereportage gaat over de kracht en de kwetsbaarheid, de emoties, de details, de tranen maar ook het lachen, de vreugde en het verdriet, de liefde en het leed. Het is echt jullie unieke verhaal, vastgelegd in èchte, rauwe, sprekende beelden, die je een heel leven lang kan koesteren.

Meer concreet ben ik vanaf dat je 37 weken zwanger bent, 24/7 standby voor jou, zodat ik naar je toe kan komen zodra de geboorte eraan komt. Vanaf dan blijf ik bij jullie tot ongeveer een tweetal uur na de geboorte. We bespreken op voorhand duidelijk en grondig hoe we dit concreet aanpakken en hoe we best communiceren.  


Doelgroep


Iedereen die een baby verwacht, behoort tot de doelgroep voor geboortefotografie!

Ik ben zelf woonachtig in de omgeving van Brussel, en ik kan geboortes fotograferen die plaatsvinden tot maximaal 1,5 uur rijden vanuit mijn woonplaats. De regio waarin de Geboortepraktijk werkzaam is, valt daar normaal gezien allemaal binnen. Een langere reistijd kan eventueel mits goede afspraken en zeer duidelijke communicatie, maar dit kunnen we samen bekijken. Indien nodig verwijs ik je graag naar een collega geboortefotograaf in jouw regio.


Plan je een bevalling in het ziekenhuis, zorg dan dat je je eerst goed informeert over of geboortefotografen (terug) toegelaten worden. Door de pandemie is dit namelijk lang niet overal mogelijk geweest, maar naar alle verwachtingen zou dit in de loop van 2022 terug toegelaten moeten kunnen worden.


Thema’s

Als fotograaf is het mijn missie om vrouwen in hun kracht te zetten, te empoweren. Een geboorte is een van de meest krachtige en ingrijpende gebeurtenissen die je als vrouw of als zwangere persoon kunt meemaken. Je wordt ook zelf als moeder/ouder geboren, je zal nooit nog dezelfde zijn als daarvoor. Nog al te vaak wordt er weinig gepraat over dat aspect van geboorte, over de transformatie die je doormaakt tijdens het geboorteproces, over hoe intens krachtig en machtig dit is en kan zijn. Ik wil dat ouders achteraf hun foto’s zien en dit weerspiegeld zien in de beelden. Ik wil dat ze vol trots naar deze beelden kunnen kijken, zelfs als het moeilijk en hard was of als het anders liep dan verwacht of verhoopt. Ik wil doorheen het fotograferen ervan ook tonen aan de buitenwereld hoeveel schoonheid en kracht er is en kan zijn, ongeacht de omstandigheden waarin de geboorte verloopt of waar deze plaatsvindt.  Ik geloof erin dat dit andere toekomstige ouders en generaties kan helpen om geboorte (terug) te normaliseren en te eren.


Naast geboortereportages bied ik nog enkele andere fotoreportages aan waarbij ik dit thema en deze missie probeer voorop te stellen. Ik doe ook zwangerschapsreportages, postpartumreportages, intimate motherhood reportages en selflove reportages. Meer informatie daarover kan je op mijn website terugvinden. Geboortefotografie is echter mijn grootste passie, en de andere reportages doe ik slechts beperkt en afhankelijk van het aantal geboortes dat ik fotografeer.


Werkwijze

Heb je interesse in geboortefotografie, dan raad ik je aan om ten eerste even mijn website (www.onbeingborn.com) grondig te bekijken, zodat je zeker bent dat de beelden die ik maak, jou aanspreken en zodat je alle nodige basisinformatie al eens kan doornemen. Via het contactformulier op mijn website of via email kan je me dan laten weten dat je interesse hebt, en dan plan ik graag een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek met jou/jullie. Daarin leg ik van naaldje tot draadje uit hoe alles in z’n werk gaat, en maak ik ruim de tijd om op al jullie vragen te antwoorden en alle eventuele twijfels eerlijk en open met jullie te bespreken. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen jullie dan ook een idee krijgen van wie ik ben en of het klikt, want dat is niet onbelangrijk voor iemand die je op zo’n intiem en bijzonder moment in je nabijheid hebt. Na dit kennismakingsgesprek kan je dan beslissen of je me er graag bij hebt als geboortefotograaf. Als dat zo is, doe ik natuurlijk eerst een vreugdedansje, en daarna maak ik een contract op waarin alles duidelijk overlopen wordt. Je plaats in mijn kalender is gereserveerd zodra dit contract ondertekend is en er een voorschot betaald is.


Ik doe slechts een beperkt aantal geboortes per maand, omdat ik zeker wil zijn dat ik iedereen een fijne ervaring kan bieden, dat niemand maandenlang op z’n foto’s moet wachten, en ik daarenboven de kans zo klein mogelijk wil maken dat ik twee overlappende geboortes zou hebben, ook al kan ik in dergelijke gevallen normaal gezien beroep doen op een back-up fotograaf. Wil je me er dus graag bij, dan wacht je best niet tè lang om de knoop door te hakken.


Tarief

Een geboortereportage kost 990€.


Deze prijs omvat:

  • Vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Vanaf 37 weken zwangerschap 24/7 ‘on call’ voor jou
  • Aanwezigheid gedurende het geboorteproces vanaf het moment dat jullie me waarschuwen en dat we samen beslissen dat ik best kan komen, tot ongeveer 2 uur na de geboorte.
  • Reiskosten zijn inbegrepen.
  • Desgewenst kan ik een placentaprint voor jullie maken.
  • Binnen de 48u ontvangen jullie een klein aantal foto’s als preview. Soms is dit echt niet mogelijk, maar dan communiceer ik hierover.
  • Alle nabewerkte beelden in hoge resolutie en zonder watermerk op een usb-stick. Het precieze aantal beelden hangt af van de duur van het geboorteproces en de omstandigheden.
  • De foto’s worden nabewerkt volgens mijn creatieve en artistieke stijl en wat ik het meest gepast vind om de sfeer van jouw geboorte weer te geven. Geen enkele reportage is helemaal hetzelfde. Ik lever vooral foto’s in kleur, maar elke reportage bevat ook een aantal zwart-wit foto’s.


Op dit moment bied ik nog geen verdere producten aan zoals albums en prints, maar dit wordt mogelijks in de loop van 2022 nog toegevoegd aan mijn aanbod.


Er wordt een niet-terugvorderbaar bedrag van 250€ gevraagd als voorschot, waarmee je plaats op mijn kalender gereserveerd is. Het resterende bedrag kan desgewenst in meerdere aflossingen betaald worden, verspreid over meerdere maanden indien nodig/mogelijk, waarbij een laatste deel ook na de geboorte betaald kan worden. De foto’s worden wel pas afgeleverd na de volledige betaling.


Betalen kan enkel via overschrijving.

Andere fotoreportages kosten 225€. Voor meer details hierover kan je op mijn website terecht.


Contact

Heb je interesse in een geboortereportage, dan kan je het contactformulier invullen op mijn website, of mag je mij een email sturen met daarin ook je vraag,  je uitgerekende datum, de plaats waar je wenst te bevallen, en alle andere eventueel nuttige informatie. Ik neem daarna zo snel als mogelijk contact met je op.


E-mail: onbeingborn@gmail.com

Website: www.onbeingborn.com

Instagram:  www.instagram.com/onbeingborn

Facebook: www.facebook.com/onbeingborn


Interessante links

Ik ben lid van: